RÓLAM

Egy röpke kis nyári kalandként indult. Elvetettem pár sárgarépa-magot, és hatalmas szenvedély kelt ki belőlük: elkezdtem élelmiszert termelni.

Ebből született egy Michelin-csillagos éttermeknek szállító kis kertészet, a Kíváncsi Kert (amely most szünetel.) Aztán egy könyv, amelynek segítségével bárki el tud kezdeni kertészkedni, a Kertkaland, ahonnan ez a blog is kapta a nevét. A könyv 2015-ben jelent meg, most harmadik kiadását éli.

Azóta a kertem és a konyhám is sokat változott: szingli vállalkozóból családanya lettem, aki a vetőmagtól a villáig előállítja a család élelmiszerét napi egy-két órában, mert erre nem szánok én sem többet. Persze tejterméket, olajat, cukrot, gabonákat, jó borokat és némi mirelitpizzát mi is veszünk, nem őrültem meg egészen! Inkább afféle modern háztájiról beszélünk: zöldséget, gyümölcsöt, tojást, baromfihúst állítok elő.  

A modernitás jegyében kimondottan keresem az értelmes technológiákat: az automata öntözés, a fényszenzoros esti tyúkzárás, az automata etető és itató, távvezérelt legelőkapu még azt is lehetővé teszi, hogy az egész kis háztáji törökbálinti házunktól távol, Budaörsön legyen. 

Szintén a tudomány jelenlegi állásából indulok ki amikor minifarmunkon talajforgatás nélküli, 98 százalékosan vegyszermentes termelési technikákat használok (a kivétel a rovarellenes neem-olaj és a gombaellenes réz), mindig a lehető legkisebb mértékben.  

Úgy gondolom, hogy a talajt és az ökoszisztémát a kiskertek szintjén is építeni kell. Ez az alternatív művelési mód amúgy klímabarát is, hiszen a dolgozó talajélet és a rájuk épülő növényzet a legjobb széndioxidpumpa, ami a levegőből a talajba zárja a szenet.  Dolgozom azon, hogy a kerítésen belülről származzon még a szervesanyag is, amellyel a talajt táplálom. (Ez amúgy nem is olyan könnyű feladat, de szerintem az állatok révén meg lehet csinálni.)

Jelenleg a következő könyvemet írom, ami szerintem újabb lökést ad majd neked is, hogy a saját parasztod, szakácsod és pincéred legyél: azt járom körbe, honnan és hogyan is készül az élelmiszer, amit a boltokban találunk. Ehhez némi előzetest kaphatsz, ha a Nők Lapja Cafén megjelenő Mesék a piacról című sorozatomat követed. 

Ezen a blogon pedig különböző kertészkedéshez kapcsolódó információkat, tippeket találsz. Egyebek közt a profiktól amatőr kertészeknek szóló tippeket összegyűjtő Kertkaland-interjúkat, amelyek készítése során én is rengeteget tanultam.

Jó munkát és szép időt kívánok!